Villa Vinden



Verksamhetsledaren
Namn Efternamn
tel. 040 1234567

Adress 1234
Postnummer 5678


Anette Lindstedt © 2014

Resultatredovisning av datainsamling

För att få reda på vilka sorts aktiviteter och service som pensionärna önskar till Villa Vinden har gjorts en datainsamlingen där 25 pensionärer har  intervjuats. Pensionärer har intervjuats vid handelshuset Hansa, Salutorget och Dagkretsen från Åbo svenska Marthaföreningen r.f. Pensionärena var mellan 55 och 94 år och hade en medelålder på 79 år. Enkäten som använts vid datainsamlingen kan ses här: Enkät 
 
Vi har analyserat de slutna frågorna samt gjort tabeller och figurer i programmet IBM SPSS Statistics. För att åskådligöra vårt resultat har vi gjort ett exempel på en tabell (se tabell 2). Tabellen är indelade i fyra kolumner. Den första kolumnen presenterar de olika svarsalternativen för frågorna.  I den andra och tredje kolumnen presenteras respondenternas svar (N) i antal och i procent. Det här kan ses i exemplet där 33,33% anger hur många som svarat av den totala responsen (dvs. 5 av 15).  Den här  kolumnen är mindre relevant för arbetet för att svaren kan vara mera än respondenterna när de har haft möjlighet att välja mer än ett alternativ.
 

I den fjärde kolumnen ser man svaren av respondenterna angett i procent. Till exempel i exemplet kan man se att 5 respondenter har valt svarsalternativ 1. Eftersom det finns 10 respondenter som svarat på frågan betyder det att 50% har valt svarsalternativ 1. Vi har använt oss av den fjärde kolumnen vid analysen för att den anger den procent av pensionärena som har svarat och är därför mest relevant för examensarbetet.

 

Fråga 1 & 2 Kön & Ålder

Med hjälp av åldern kan vi räkna ut medelåldern på pensionärerna. Vi frågar om kön för att kunna jämföra olikheter och likheter mellan hur män och kvinnor har svarat på enkäten. Med hjälp av svaren kan vi planera aktiviteter som tilltalar både män och kvinnor.

 

Fråga 3 Deltar Ni i någon aktivitet? (t.ex. hobbyverksamhet, gymnastik, dagverksamhet, organisationer, förening etc.) & Fråga 4 Vad är Era intressen?

Av resultatet kom det fram att kvinnliga pensionärerna är mera intresserade av gruppaktiviteter och socialt umgänge medan männen föredrar självständiga aktiviteter. Kvinnorna var mera intresserade än männen av organisationer och föreningar samt olika möten såsom kaffe-, församlings- och klassträffar. Både män och kvinnor var intresserade av motion och att röra på sig. Träningsformer som männen uppgav var stavgång, promenader, dans, gym, motionsgrupper och bowling medan kvinnornas var gymnastik, promenader och dans. 

Männens intressen var allmänbildning, dator, trädgårdsarbete, barnbarn, fisk och jakt, ekonomi och sport. Det viktigaste för kvinnorna var att träffa vänner och bekanta samt lugnare inomhusaktiviteter som korsord, läsa, handarbete och spela spel. Övriga intressen som kvinnorna uppgav var litteratur, konst, kultur, teater, musik och språk.

 

Fråga 5 Kan Ni tänka er att dela med er av Era intressen till andra pensionärer?

Vi ställde frågan för att få kunskap om på vilket sätt pensionärerna vill vara aktiva eller delaktiga i dagverksamheten. Av respondenterna kunde 67% tänka sig att dela med sig av sina intressen till andra pensionärer, 17%  svarade att de inte ville dela med sig och 17 % visste inte om de ville dela med sig eller inte. 64,3 % av de 19 respondenterna som ville dela med sig av sina intressen ville göra det genom gruppdiskussion. 28,6% var intresserade av att dra en aktivitet och 21,4% ville delta genom utställningar. 14,3% var intresserade av att hålla föreläsningar för andra pensionärer. Pensionärerna delar helst med sig genom gruppdiskussion.

Fördelningen över män och kvinnor var jämn förutom utställningar som endast kvinnor var intresserade av. En pensionär uppgav att han ville dela med sig på ett annat sätt som var att diskutera eller föra dialog med en person eller en liten grupp på 2-3 personer.

 

       

 

 

Fråga 6 Deltar Ni i en dagverksamhet?

Av respondenterna deltog 39 % i en dagverksamhet och 61% deltog inte.

6A: Om JA: Vad tycker Ni är bra? Vad ser ni för fördelar med att delta i en dagverksamhet?

Respondenterna som svarade på den här frågan angav som fördel att träffa andra pensionärer, höra på diskussioner och känna gemenskap samt socialt umgänge. 

6B: Om NEJ: Varför inte?

Av respondenterna som svarade nej uppgav 60 % som orsak att de redan har tillräckligt med aktiviteter. 26,7% uppgav annan orsak som att de inte vill binda sig, aktiviteter finns inte tillgängliga eller kan inte delta på grund av försämrad funktionsförmåga. 13,3%  uppgav att det inte finns någon aktivitet som tilltalar dem. De resterande respondenterna svarade att de inte är intresserade, orkar inte eller saknar transport.

  

 

Fråga 7 Vad vill Ni att det ska finnas/ordnas på dagverksamheten? Välj ett eller flera alternativ.

Av resultaten kommer det fram att pensionärerna var mest intresserade av café (43,5%). dans och musik (39,1%), gruppgymnastik (34,8%) och fotvård (30,4%). Aktiviteter som följer är frisör/barberare (26,1%), handarbete/hantverk (21,7%) samt trädgård och plantering (21,7%). 17,4 % av pensionärerna vill att det ska ordnas gym; styrketräning, spela spel och bastu och dusch. Lägst svarsprocent på 8,7% fick målning. Två av pensionärerna gav andra förslag på aktiviteter vilka var regelbundna besök från församlingen, andliga möten, bibelstudier och lätt motion. En av pensionärerna sa att hon är nöjd med allt som ordnas. 

 

 

Från tabellen kan vi konstatera att män är mera intresserade av dans och musik samt trädgård och plantering. Kvinnor är mera intresserade av målning och handarbete, utflykter samt frisör och fotvårdstjänster. I övriga önskemål av aktiviteter fanns det inga större skillnader mellan männens och kvinnornas svar. 

 

Fråga 8: Vill Ni vara med och påverka vad som ordnas på dagverksamheten? På vilket sätt?

50% av pensionärerna svarade att de inte vill vara med och påverka, 22 % vill vara med i en grupp som bestämmer vad som ordnas och 11% vill ge förslag till personalen eller anonymt. 6% uppgav att de ville påverka på annat sätt såsom att säga till vänner eller pensionärer som för ordet vidare.  

 
 
62,5 % av männen och 40% av kvinnorna vill inte vara med och påverka. Av männen vill 12,5 % vara med i en grupp som bestämmer vad som ordnas och 25 % vill ge förslag anonymt. Hos kvinnorna finns ett större intresse av att vara med och påverka och 30 % vill vara med i en grupp. Männen vill ge förslag anonymt (25 %) medan kvinnorna istället vill ge förslag till personalen (20 %). 
 
 
 
 

 

 

 

 

Fråga 9 Varifrån får Ni information om vad som ordnas för pensionärer? Välj ett eller flera alternativ.

Som det syns i tabellen är tidningar (75%) den mest använda informationskällan följt av organisationer/föreningar (33,3%), e-post/internet (25%), reklam (12,5%), vårdpersonal (8,3%) och anhöriga (4,2%). Som andra informationskällor (16,7%) uppgavs tv och radio, “buskradion”, vänner och Poiju. 

 

 

 

 

TACK!

till alla pensionärer som deltagit i datainsamlingen!

Med hjälp av datainsamlingens resultat kan Vi på Villa Vinden planera aktiviteter som intresserar Er. Vid Villa Vinden kommer vi att fokusera på de aktiviteter som väcker mest intresse t.ex. dans, musik och motion. Vi kommer att fokusera på aktiviter som baseras på gruppdiskussioner. Möjligheten erbjuds till gruppdiskussioner i de olika utrymmena på olika sätt som herrklubbar och damklubbar, stödgruppsträffar och andra diskussiongrupper. 

Från resultat och vid intervjuerna kan slutsatsen dras att dagens pensionärer är aktiva, välinformerade och villiga att dela med sig sina kunskaper till andra pensionärer. Vi hoppas på att stöda Er i de aktiviteter som Ni redan har och att Ni hittar nya aktiviter som tilltalar Er från Villa Vinden utbud!

Resultatredovisningen som presenteras här är en forkortad version av anlysen. För att läsa hela analysen inklusive utformning av enkäten, analys av materialet, studerandes egna slutsatser och kritisk granskning kan Ni se hela examensarbetet som finns publicerat på theseus (Länk).